Söndagsskolan | Lektion 9: Bryggningens olika smakfaser – Kaffemissionären

Söndagsskolan | Lektion 9: Bryggningens olika smakfaser

I förra veckans lektion lärde vi oss att röra runt i kannan när kaffet är klart för att skapa balans mellan de olika ”lager” av smaker som de malda bönorna gett ifrån sig under olika faser av bryggtiden. Nu ska vi titta närmare på vilka smaker det handlar om - och i vilken ordning de utvecklas!

De mest lättlösliga smakmolekylerna kommer från fruktsyror. Så fruktiga och blommiga aromerna är först att hamna i kannan. Efter en stund får de sällskap av toner av exempelvis nötter, rostad säd och malt. I steg tre kommer sedan sötma i form av bland annat choklad- och karamelltoner. Och slutligen, i fjärde och sista fasen dominerar brända smaker. De är framför allt tydliga i mörkrostade kaffen och kan bestå av exempelvis rök, kol och tobak. Om smakerna i sista fasen är starka överskuggas de mildare smakerna från fas ett till tre.

Gick det att hänga med hyfsat i teorin? Låt oss nu skapa oss praktisk erfarenhet så att du kan få ”fasansfull koll” på din hemmabryggning!

Veckans hemläxa:
1. Ställ fram fyra lite större koppar eller glas på rad och fyll filterhållaren med kaffe (i många fall kan du ta loss filterhållaren från din elektriska bryggare).
2. Värm vatten i ett kärl som går bra att hälla ur och brygg sedan kaffe manuellt genom att hälla vatten i filterhållaren.
3. Efter ungefär 35 sekunder flyttar du filterhållaren till nästa kopp. När alla koppar har fått lite kaffe i sig är det klart för provsmakning!
4. Vad noterar du? Upplever du några skillnader mellan kopparna?
5. Blanda slutligen ihop kaffet från alla fyra koppar. Provsmaka igen! Är kaffet godare och mer balanserat tillsammans eller var för sig?

Som vanligt finns inga rätt och fel när vi utforskar och lär oss mer om kaffe.

Lycka till!

Kaffet gott,
Allt gott

/Viktor

Källa, teoridelen: ”Konsten att göra kaffe”, Lani Kingston

 

Nästa lektion

Alla lektioner